tisdag 2 oktober 2012

Sommarpalatset (nya)/Yiheyuan

Vi skulle åkt till Kinesiska Muren men vädret var lite disigt så vi ändrade snabbt planerna. Det blev Nya Sommarpalatset istället. En underbar utflykt! Men vi var inte själva där. Många som passar på nu när de är lediga. Jag förundras ändå över att deras oorganiserade kaos fungerar vid t ex biljettköp. Anarki råder. Men efter knappt fem minuter hade jag lyckats köpa 6 biljetter. Det är mer hysteriskt i Sverige på turistattraktionerna än vad det är här, tycker jag hittills.
Vi gick in via Norra Porten. Rekommenderas. Precis innanför ligger Marknadsgatan Suzhou, där kejsaren/kejsarinnan kunde ströva runt eller åka på de anlagda kanalerna och låtsas handla i butikerna och hovet kunde spela affärsinnehavare, kunder eller tjuvar.
Vi kom alltså in 'bakvägen' och började med att gå upp för alla trapporna för berget Wanshou. Brant. Väl uppe vid Oändliga vishetens tempel är utsikten underbar. På andra sidan är det slingrande stigar vilket känns bättre att gå nedför, än uppför.

Höjden för evigt liv/Wanshoushan
Barnen tyckte det var spännande att gå, för dem var det mer klättring, uppför berget. De var som getter och hade jättekul. Vi vuxna turades om att ha koll på dem och bära barnvagnen uppför alla trappor (ingen idé att ta med vagn!). Som vanligt blev Iris lika fotograferad som attraktionen i sig.

Långa gången/Changlang
Längs med sjön ligger denna långa korridor. Fint, trots att det var ganska mycket folk. Eftersatt ha gått en bit utmed sjön tog vi en färja över till ön. Därifrån, efter glasspaus, gick vi över bron med alla valven innan vi lämnade parken för denna gången via Östra Porten. Det finns både nya och gamla Östra porten. Vi stod på den ena och chauffören på den andra, men det löste sig.

Vi har fortfarande kvar att besöka:
Glädjen och det långa livets sal
Dygdens och harmonins trädgård
Marmorbåten
Det får bli en annan gång.
Over and out!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar