torsdag 28 juni 2012

Kina - Sverige = 1-0

Jag och John cyklade till kliniken (en filial till sjukhuset vi tillhör här i Beijing) idag då John behövde komma till en ögonläkare för att kolla upp sitt synfel. Har försökt få en tid i Sverige hos läkaren han gått hos där, men efter flera veckors väntande på svar fick vi reda på att hon är på semester, vilket inte var så oväntat. Då skulle vi ta tag i detta här på plats i stället. Så med en översatt rekommendation från läkaren i Sverige (jag kan inte beskriva på svenska ens vad det är de ska kolla, än mindre på engelska!) så åkte vi dit - insåg att det var svårt på telefon att beskriva vad jag ville boka för tid. Vi hade flyt för just idag var ögonläkaren på plats och vi kunde få tid med en gång, men jag hade inte med passet - se nedan, så vi åkte hem och lunchade, fyllde i en mängd papper (var tvugna att skriva in John då det var första besöket på sjukhuset) och sen tillbaka igen. Vi fick träffa fantastisk personal och en underbar läkare, som hette Dr Ai (utalas 'eye'!) och John var så duktig! När i Sverige kan du få träffa en specialist samma dag som du söker vård?!! Därav resultatet, 1-0.

Angående passet:
Detta är en handling som du använder mycket mer än vad du är van vid hemifrån. Där ligger i alla fall mitt pass i en låda tills det är dags att åka utomlands. Här ska du ha med dig det om du ska till banken, (vilket jag glömde igår när jag skulle betala ayis lön, men de godtog att jag siffrorna uppskrivna i telefonen), besöka läkaren eller om du som expat rör dig inne i centrala Beijing. I det senaste fallet är det polisen som ibland vill kontrollera din identitet.

Vad gäller Johns brytningsfel, astigmatism, så har han ett mycket kraftigt brytningsfel på sitt ena öga, vilket upptäcktes innan jul. Han har sedan dess haft glasögon och de senaste 4 månaderna tränat sitt 'lazy eye' med lapp. Både läkaren i Sverige och läkaren vi träffade idag är förvånade över hur snabbt John har tränat upp sitt dåliga öga. Det kommer aldrig bli bra. Det han tränar nu är att han ska använda ögat, brytningsfelet finns kvar, men innan så tittade han i stort sett bara med det bra ögat. John var så stolt när vi gick därifrån! Om tre månader ska de göra en ännu större synundersökning och bl a fotografera ögat för att säkerställa orsaken till brytningsfelet.

Astigmatism, innebär att ögat bryter ljuset ojämnt mot näthinnan. Resultatet är en suddig syn i allmänhet, oavsett om ögat försöker fokusera på ett objekt på nära håll eller på avstånd. Orsaken till att ögat har ett brytningsfel är att hornhinnan alternativt ögats lins är ojämn på ytan. Ljuset som träffar hornhinnan eller linsen bryts därmed inte jämnt mot en särskild punkt. Istället skapas flera bildlinjer skärpa på flera ställen på näthinnan. Det här kan drabba ett eller båda ögonen. Orsaken är framför allt genetisk och är oftast medfödd. Astigmatism upptäcks ofta vid låg ålder. Det behöver då behandlas med glasögon alternativt linser. Om bara det ena ögat är astigmatiskt finns risk att ögat inte används som det ska. Ett så kallat lazy eye kan utvecklas. Det betyder att ögat inte används och därmed förlorar sin funktion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar